Selv om målet i en budsjettprosess er å tildele ressurser basert på forventede resultater, mangler mange markedsbudsjetter målbarhet. Dette skaper usikkerhet om ressursbruken er tilstrekkelig, eller om det bør strammes inn. Derfor ender mange bedrifter opp med å kopiere fjorårets markedsbudsjett. I verste fall rasjonaliseres pengebruken gjennom upresise begreper som merkevarebygging.
– I Kommunikasjonshuset ønsker vi å hjelpe kundene våre med å nå forretningsmålene de har satt seg. Dette forutsetter at de har et enda mer bevisst forhold til ressursbruken sin, og lager markedsbudsjetter som reflekterer ambisjonsnivået innenfor nysalg, mersalg og rekruttering. Derfor har vi laget en liste med viktige tiltak som bør tas med i høstens budsjettprosesser, sier daglig leder i Kommunikasjonshuset, Aleksander Knapskog.
I markedsføring kan du måle mye, men ikke alt. Spesielt i B2B-salgsprosesser kan det være vanskelig å regne seg frem til en Return on Investment (ROI). I motsetning til privatmarkedet har bedriftsmarkedet ofte lavere salgsvolum, varierende marginer og en personavhengig salgsprosess som strekker seg over lengre tidsperioder.
Det kan for eksempel være vanskelig å se i ettertid om det svarte seg økonomisk å ha en stand på en konferanse – relasjonene salgsavdelingen bygget der gir kanskje ikke avkastning før neste år.
Når det er vanskelig å måle resultater i kroner og øre, bør du tenke litt annerledes på hvordan du måler fremgang.
Basert på forretningsmålene til bedriften, bli enige om noen nøkkelresultater dere ønsker å oppnå i 2025. Nøkkelresultatene skal være konkrete og gi deg fremgang mot forretningsmålene, men trenger ikke nødvendigvis være en ROI.
Har bedriften et mål om å øke omsetningen med 30 %, kan eksempler på nøkkelresultater være:
I stedet for å spekulere om det svarte seg økonomisk å delta på konferansene, kan du gi salgsavdelingen nøkkelresultater de skal oppnå på konferansen neste år:
Kom i kontakt med 10 nye bedrifter, book møte med 5 av disse, send tilbud til 2.
Oppnåelse av dette nøkkelresultatet vil gi deg fremgang mot forretningsmålet om å øke omsetningen med 30 %.
I Kommunikasjonshuset ser vi ofte at bedrifter setter seg mål innenfor tre forskjellige områder:
Nysalg, mersalg og rekruttering.
Så hvorfor deles de fleste markedsbudsjetter kun inn i poster som Facebook-annonser, innholdsproduksjon, video og konferanser?
Markedsbudsjettet for 2025 bør reflektere ambisjonsnivået innenfor disse tre områdene. Derfor foreslår vi at du bruker høsten på å forankre konkrete mål og styre ressursbruken ut fra disse prioriteringene. Ideelt sett vektlegger dere mer innsats på noen av områdene enn andre.
Det er tross alt bedre å strekke seg langt i én retning enn litt i tre ulike. I tillegg blir det enklere å nå gjennom når du fokuserer på noen få budskap.
I usikre økonomiske tider er det lurt å styre unna risiko i budsjettene. Allikevel har mange bedrifter satt av store summer til betalt annonsering. Problemet med å kjøpe synlighet på denne måten er at du kun er synlig så lenge du betaler.
Et tryggere alternativ er å heller fokusere på organisk innhold. Denne typen innhold skaper naturlig engasjement på sosiale medier og kan hjelpe deg med å rangere høyt på søkemotorer som Google – uten at du betaler for plasseringen.
Hver krone du legger i organisk innhold er en investering. I motsetning til annonsering, hvor du mister synlighet med en gang du strammer inn budsjettene, vil genuint og engasjerende innhold gi deg synlighet uavhengig av pengebruk. Godt innhold som skaper organisk synlighet er ikke nødvendigvis billig, men du kan i større grad se på det som en langsiktig investering – ikke en kostnad.
Til slutt, er du usikker på om du skal investere i organisk innhold, kan du stille deg selv et kontrollspørsmål:
– Når var sist du trykket på en av de øverste sponsede linkene på Google?